Att göra oljebaserade ekologiska hudvårdsprodukter

När du börjar göra egna hudvårdsprodukter kommer du att upptäcka att det finns två typer av bas för att tillverka produkterna. Den första som vi ska nämna här är de som är olje- eller fettbaserade.

Att göra oljebaserade ekologiska hudvårdsprodukter

Det betyder att du har en bas av någon form av fett eller olja. Det är fettlösliga produkter och de kan vara kallpressade vegetabiliska oljor. Annat som du kan använda dig av är vaxer av olika slag till exempel karnaubavax eller bivax. Smör och fetter fungerar också suveränt och två populära är kakaosmör och sheasmör. Till dessa kan man även tillsätta eteriska oljor som ofta har både en egenskap för att förbättra hudvården och doftar gott. Vitaminer i olika former brukar gå att använda och speciellt e-vitamin brukar vara populär. I första hand brukar den tillsättas för att motverka oxidation som gör att fettet och oljorna härsknar.

Olika fetter håller olika länge

De fetter som innehåller omättade fetter är de som härsknar snabbt och det är till dessa man behöver tillsätta antioxidanter för att förlänga livslängden. Väljer man istället fetter som är mättade får man en produkt som håller längre utan att härskna. Livslängden på det man tillverkar kan vara från ett halvår upp till flera år. Det här helt och hållet beroende på vilken bas och vilka ingredienser man använder att välja.  De produkter som bör vara bara baserade på någon form av fett eller olja är body butters, salvor, cerat, ansikts- och kroppsoljor. Anledningen till att dessa produkter gör nytta för huden är innehållet av fettsyror som gör nytta för huden. Det är kombinationen av de olika fettsyrorna som får fram de bästa egenskaperna. Förutom fettsyror innehåller de även fytosteroler som är naturliga växtämnen och olika vitaminer som gör god verkan på huden.

Börja enkelt!

För den som precis ska börja med egen ekologisk hudvård är det lättast att börja med att tillverka produkter som är olje- eller fettbaserade. För att få fram produkten använder man sig ofta av vattenbad som man smälter de olika ingredienserna över. Under tiden de svalnar av rör man ihop ingredienserna eller fluffar upp den genom att vispa sedan den har svalnat och stelnat. Det beror helt och hållet på receptet och vilken produkt du har tänkt att det ska bli. När det kommer till de här fettbaserade produkterna finns det även nackdelar. Du kan inte använda dig av vattenlösliga ämnen eftersom de inte fungerar tillsammans med fettet. Sedan kan det vara svårt att fördela ut produkten över kroppen, vilket kan vara lättare med mindre fett i den. För vissa kan det här ses lite som ett problem.

Börja enkelt!

När man tillverkar dessa produkter gäller det att vara noggrann med hygienen. Ett bra tips är att inte använda samma redskap som man annars lagar mat med. Här bildas oftast bakterier som man inte vill ha med i de produkter som man gör för hudvård. Risken är att de börjar möglar eller blir dåliga på annat sätt. Det bästa är om man har möjlighet att avvara redskap som enbart används för hudvården.