Egentillverkad ekologisk hudvård

Vill man ta det ekologiska ett steg längre kan man testa på att göra sin egen hudvård. Det är lättare än man först tror och det är otroligt roligt. Dofterna man kan välja att använda är helt fritt och man kan känna sig fräsch, ren och dofta gott på ett helt nytt sätt. En bra jämförelse är att baka, har man aldrig gjort det är det svårt, men ju mer man gör desto lättare går det. I början gör man bara enkla saker, men allteftersom man blir bättre på det gör man mer avancerade saker och helt plötsligt är det mästerverk man kan åstadkomma. Detsamma gäller även hudvården man gör själv. Förutom att det är roligt vet man exakt vad den innehåller och det är svårt att göra när man läser en innehållsförteckning på det som säljs i butikerna.

Egentillverkad ekologisk hudvård

Konsten att välja ingredienser

När det kommer till att välja ingredienser kan det vara lätt i början att försöka hitta ett färdigt paket med ingredienser som passar det man vill tillverka. Idag finns det många välsorterade butiker på webben. När det kommer till hudvård är det självklart att inte allt kan vara ekologiskt. Salter och leror kommer från naturen och kan inte märkas med ekologiskt, men de är fortfarande fullt naturliga. För att ta det ett steg längre än bara ekologiskt kan man även se till att det man köper in är rättvisemärkt, eller kommer från sådana förhållanden. Det innebär att det inte har kostat samhället och människorna där det är producerat mer än nödvändigt och att det värnar om dem. För huden innebär det verkligen något extra att man väljer ekologiskt. De ekologiska råvarorna är till odlade för att bevara naturen och är helt utan pesticider och farliga kemikalier.

Hitta recepten och inspirationen

Innan man ger sig på att köpa ingredienser kan det vara bra att lära sig en del om tillverkningen. Ett bra sätt kan vara att ge sig ut på nätet och leta upp bloggar och andra sidor där folk har tillverkat tidigare. I början är det bra att följa recepten fullt ut innan man har fått erfarenhet. När man sedan har tillverkat en del kan man börja följa sin egen intuition, experimentera och göra egna recept. Efterhand lär man sig tillräckligt för att kunna göra den hudvård som passar ens egen hud allra bäst.

Hitta recepten och inspirationen

Det finns två typer av hudvårdsprodukter och det är de som är baserade på fett eller olja och de som är baserade på vatten. Förutom att ha en bas tillsätter man sedan eteriska oljor, örter eller annat som gör att den hudvård man tillverkat får speciella egenskaper. Det är inte bara för sig själv som man kan tillverka utan man kan även välja att använda formar som gör att det man tillverkat får fin form. Sådan hudvård kan dessutom vara rolig att ge bort till exempel som julklapp till någon bekant. Det går att göra allt från fina läppcerat, handkräm till schampo, balsam och kroppsskrubb inom hudvård. Precis som alltid när det kommer till att göra eget är det bara fantasin som sätter gränser.