Ekologisk och närproducerad mat

Idag är mycket av maten som säljs i de svenska matbutikerna varken ekologiska eller närproducerade vilket såklart inte är bra för varken miljön, djuren eller våra egna kroppar.

Det finns många fördelar med att välja att äta ekologisk och närproducerad mat. Vill man tänka på miljön samtidigt som man äter god mat som också är bra för kroppen så finns det egentligen ingen orsak att inte välja att laga mat med ekologiska produkter som gärna även får vara närproducerade.

Ekologisk och närproducerad mat
Ekologisk och närproducerad mat

Ekologiskt mat innebär att maten inte innehåller onaturliga tillsatsämnen och att inga kemiska bekämpningsmedel har används när maten odlads. Maten är ren och naturlig vilket innebär att den bland annat är bättre för miljön än mat som inte är ekologisk. Det som krävs för att maten ska kunna klassas som ekologisk är att man i odlingen inte får använda sig av konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Det är också viktigt att djuren ska ha mått bra när de levt vilket bland annat innebär att de ska ha fått äta ekologisk mat som åtminstone delvis ska vara odlad på gården där djuren bor och att de fått stått utomhus. All mat som är ekologisk och säljs i de svenska butikerna har en märkning så att man med säkerhet vet att det man handlar är ekologiskt.

Närproducerad mat måste inte nödvändigtvis även vara ekologisk men är däremot odlad eller producerad i närheten och har därför inte behövs fraktas långt för att komma till butiken och därför är den närproducerade maten vanligen väldigt färsk när den kommer till butiken. Transporten är såklart en miljöpåverkan men hur produktionen går till är större och därför är det viktigare att välja ekologisk mat framför närproducerad mat. Finns det närproducerad mat som dessutom är ekologisk i butik så är det naturligtvis det bästa alternativet.

Tre anledningar att börja äta mer ekologiskt

Bättre för miljön. Vilken mat man väljer att äta påverkar såklart miljön vilket innebär att det är viktigt att välja rätt råvaror att laga mat med. Den ekologiska maten är ren, naturligt och innehåller inte heller några onaturliga tillsatsämnen. Att välja ekologisk mat är idag inte heller svårt eftersom utbudet hela tiden ökar.

Tre anledningar att börja äta mer ekologiskt
Tre anledningar att börja äta mer ekologiskt

Bättre för djuren. Tycker man om kött så finns det egentligen ingen anledning till att inte köpa det ekologiska köttet. Ekologiskt uppfödda djur får leva bättre liv, vara ute under den varma delen av året och slippa frysa när det är kallt utomhus under vinter. De får också äta god och nyttig mat vilket resulterar till att de såklart mår bättre. De behöver inte heller vara instänga i trånga utrymmen och får chansen att vara djur, leka och ha kul. Bryr man sig om djuren så bör man därför välja ekologiskt.

Bättre för kroppen och knoppen. Den ekologiska maten innehåller inte onaturliga tillsatsämnen och är därför bättre för kroppen och mår kroppen bra så mår också huvudet bra. Frukt och grönsaker som är ekologisk innehåller dessutom mer näringsämnen per gram, detta för att vattenhalten är längre hos de ekologiska frukt och grönsakerna.