Hemgjord ekologisk hudvård på vattenbaserade produkter

Efter att man har kommit igång och gjort fettbaserade hudvårdsprodukter kan man ta steget vidare och göra vattenbaserade produkter.

Alla produkter som innehåller vatten, oavsett mängd är vattenbaserade. I praktiken innebär det att det inte spelar någon roll om mängden fett eller vatten är högre. Det är fortfarande en vattenbaserad produkt om den innehåller vatten. Självklart finns det även produkter som inte innehåller fett utan bara vatten.

Vattenbaserade produkter är lite svårare att göra än fettbaserade

Det som gör det lite svårare med vattenbaserade hudvårdsprodukter är att de inte kan blanda sig med det fett man blandar dem med. Oavsett hur mycket man blandar kommer man alltid att få en fettdel och en vattendel. För att få det till en massa behöver man skapa en emulsion och för att den ska kunna skapas krävs ett emulgeringsmedel. Emulgeringsmedlet gör att massan blir stabil och det finns flera att använda. Det som är mest populärt när det kommer till ekologisk hudvård är bivax. Bivax har mycket bra egenskaper för huden, men som emulgeringsmedel är det inte fullt lika bra. För att få till en bra emulsion med bivax krävs därför en högre andel fett än vatten. Vill man göra produkter som innehåller högre halt av vatten finns det färdiga på marknaden att köpa och de finns ofta i välsorterade online-butiker. En variant som finns heter Makersemulgering och är baserad på raps och maniok. Här gäller det att komma ihåg att välja en sort som är ekologisk för att hela ens produkt ska kunna vara ekologisk, men de är alltid märkta.

Vattenbaserade produkter är lite svårare att göra än fettbaserade

Mycket att tänka på för att förlänga livslängden

Fler olika former av vattenbaserade produkter är ansiktsvatten som är helt bestående vatten. Sedan finns det också de som är baserade på örter, salter och leror. Något man ska komma ihåg att tänka på när det kommer till vattenbaserade produkter är att de har lättare för att få en tillväxt av mikroorganismer. Risken att de drabbas av angrepp från mögel, svamp eller bakterier finns alltid. Livslängden är helt och hållet beroende på vilka ingredienser man väljer att använda. De vattenbaserade produkterna är färskvara och bör användas inom några dagar och för att förlänga livslängden bör de förvaras svalt i kylen. Vill man att produkten ska hålla längre bör man tillsätta någon form av konserveringsmedel, men för de ekologiska gäller det att man väljer rätt. Det finns många omtalade konserveringsmedel som används inom industrin och många av dem är parabener. För att hitta ett bra konserveringsmedel kan man leta efter Makerskonservering. De är ofta syror som är konserverande och kommer från olika grönsaker eller sädesslag. Ett ämne som är relativt nytt på marknaden är Leucidal, som mer är multifunktionellt och utvunnet ur kokos och rädisa där ett koncentrat som är konserverande har utvunnits. Efter att man har lärt sig lite är det dags att testa på dessa vattenbaserade produkterna, men i början kan det vara bra att börja med de som är helt fettbaserade. Sedan kan det bli lättare att gå över till att göra vattenbaserade när man har koll på hur själva tillverkningen går till. Självklart går det bra att göra produkter som ska användas omgående. Det kan till exempel röra sig om ansiktsmasker och liknande.

Mycket att tänka på för att förlänga livslängden