Pressa din egen rapsolja

Den vegetabiliska oljan rapsolja utvinns genom att pressa rapsfrön. Förr i tiden användes rapsoljan som belysningsmaterial och kallades då rovolja. Idag används oljan i såväl bakning som matlagning, men även som drivmedel i vissa dieselmotorer.

Rapsoljan finns i flera olika varianter med mer eller mindre framträdande smak. Rapsolja skall inte användas om temperaturen stiger över 180 grader eftersom fettsyrorna förändras och smaken påverkas. Oljan innehåller både fleromättade och mättade fettsyror, men de förädlade plantorna som används idag ger frön som framförallt innehåller de nyttiga fleromättade fettsyrorna. Raps har kommit till genom att plantorna rova och kol korsat sig i naturen. Rapsodlingen sker framförallt i Europa, Nordamerika och Asien. I Sverige odlas ca 0,4% av all raps i världen. Södra Sverige finns enorma rapsfält som faktiskt i sig är en turistattraktion.Rapsblomman är gul och ettårig. Ofta ses hela fält täckta av den vackra smörgula färgen. Doften från rapsblomman är söt och fet. I vissa delar av värden äter man blommorna på sallader, vilket man kan göra även i Sverige men få vet om. Efter blomningen bildas bönliknande baljor, där fröna ryms. Det finns två sorters raps, den ena sås på våren, vårrapsen och den andra, höstrapsen sås som namnet antyder på hösten. Blomningen sker under sommaren och fälten är redo att skördas på sensommaren. Rapsen som sås på våren är odlingssäkrare än höstrapsen som dock ger större och mer oljerika skördar. För att få det bästa resultatet skall fröna torkas och rensas innan de pressas. Det krävs ca tre kilo frön för att utvinna en liter olja. Efter att man pressat fröna blir det rester kvar som lämpar sig mycket bra i djurfoder.

Framställningen

Rapsolja innehåller

Rapsolja innehåller det nyttiga fettsyran omega-3, men även K- och E-vitamin. Rapsfröna är svarta och består till ca 50% av olja. När man pressar rapsolja kan det göras genom kallpressning, vilket ofta sker genom en mekanisk skruvpress, eller genom varmpressning då man först värmer fröna till 80 grader och sedan pressar dem. Vid kallpressning bibehålls fler vitaminer och näringsämnen än vid varmpressning. Rapsfrönas vattenhalt påverkar hur mycket olja som kan utvinnas. Detta bör man känna till innan man väljer vilken metod som är mest lämplig. Efter att fröna pressas måste oljan renas för att kunna användas. Detta kan göras på olika sätt, genom sedimentation, centrifugering eller filtrering. Rapsoljan bör förvaras på en mörk och sval plats för att undvika oxidering.Att pressa egen rapsolja är lockande eftersom man själv kan styra över processen, och vet vilka frön och maskiner som används. Rapsolja framställs ofta i stora mängder och att producera för eget bruk innebär att man kan experimentera lättare för att hitta just den metoden man själv tycker bäst om. För att pressa rapsolja måste man ha en maskin som klarar att pressa fröna. Man bör köpa frön som lämpar sig för den metod du tänker använda, med rätt vattenhalter. Det är viktigt att man tar hand om oljan nära inpå att den framställts så att man inte förstör den och till och med gör den giftig att äta. De maskiner som finns på marknaden för hemmabruk idag är av varierande kvalité och man får göra lite efterforskning innan bestämmer vilken sort man vill ha. Snart kan du ha din hemgjorda olja att använda i din matlagning!