Snabbguide – odla ekologiskt hemma

Eftersom intresset blir större och större vad gäller ekologiskt är det många som även ser över möjligheterna att odla ekologiskt hemma. Det är lättare än man tror. Redan utan att göra aktiva val för ekologiskt har man kommit en bra bit genom att välja att odla hemma. Det man ändå bör tänka på är att göra smarta val för att minska risken för skadedjur av olika slag.

Planera och förbered din odling smart

Planera och förbered din odling smart

En av de första sakerna man ska tänka på är att planera ordentligt för att kunna få till en bra och lättarbetad odling där man kan minska risken för skadedjur. Viktigast av allt förarbete är att göra jorden redo för odling. Se till att vara noggrann med att ta bort eventuellt rotogräs. Sedan gör du iordning en fin planteringsbädd. Vänta med att så något tills du är färdig och har fått till en riktigt bra såbädd att börja med. Ett bra tips är att vänta till att vattna till morgonen när eftersom de pölar som kan uppstå under natten är en riskfaktor för att kunna få skadedjur som trivs i vattnet. Växterna använder vattnet under dagen och därför är det bättre och mer praktiskt att vattna om morgnarna. Se  till att du inte sätter dina grödor för nära varandra. Odlar man för tätt får inte växter tillräckligt med luft. Ett annat bra tips är att använda sig av växtföljd när man odlar, speciellt grönsaker. Det fina med att odla själv är att man kan skörda under hela säsongen och välja när man skördar. Kunskap är a och o och att läsa på om de grödor man odlar är viktigt för att kunna få ut det mest av dem. Dessutom kan det vara bra att kunna läsa på senare under säsongen också. Det kan vara svårt att komma ihåg allt om alla växter. Senare på säsongen kan det vara svårt att komma ihåg alla datum och att skriva en dagbok kan därför vara bra för att kunna hålla koll på när man har gjort allt.

Ekologisk odling på balkong

Tänk på att även om du har en balkong kan du odla. Även om det blir i mindre skala kan du få till din egen skörd. Fördelen med en balkong är att du inte behöver få särskilt långt från köket för att kunna plocka färska grödor och lägga upp på tallriken. När man odlar på sin balkong gäller det att tänka på vilket väderstreck den ligger i. Här gäller det att välja rätt grödor noga eftersom det är svårt att påverka hur lite eller mycket sol de kommer att utsättas för under dagen. Det begränsade utrymmet kräver också att du behöver tänka på hur mycket plats de tar både på bredden och höjden. Eftersom växterna kommer att stå nära varandra gäller det också att välja växter som inte sprider sjukdomar mellan varandra. Det är mycket att tänka på och att läsa på om de sorters växter man väljer att använda är viktigt för att få en bra och rolig skörd senare på sommaren.

Ekologisk odling på balkong